07.01.17

Znásilňování kreativity

Rozepíšu se o jednom fenoménu, který pozoruji mezi lidmi celkem často. Napíšu o něm s čistým svědomím, protože vím, co dělám. Všechno, co se vytáhne na světlo, je teprve potom možné očistit. Ještě dodám, že nepíšu v reakci na nějakou nedávno zažitou situaci, ale v reakci na to, že jsem nad tím teď přemýšlel.

Jde o takovou nepříjemnost, kdy se někdo na někoho rozzlobí. To je pro mě osobně velké téma, protože jsem na to dost citlivý. Jednak díky dětství a jednak díky momentální nepozornosti. Chci vytáhnout na světlo takový scénář, který by se snad dal nazvat i křivdou. Viděl jsem to už mnohokrát. Někdo, např. Petr, se rozzlobí na Pavla, protože Pavel udělal něco jinak, než Petr chtěl.

Rád bych upozornil na velmi častý jev, kdy Petr situaci předem nastavil. Ano, když se podíváme hodně zblízka na spoustu situací a prozkoumáme detaily, tak ve většině případů situaci režíruje právě Petr. Je to tak zapeklitá věc, že to nejspíš nedělá ani vědomě a Pavel dělá jen to, co umí. Složitý proces přípravy úrodné půdy pro zlobu má na svědomí ego a nevědomé zlozvyky. Opravdu mě fascinuje ta důmyslnost, která předčí všechnu ostatní Petrovu vědomou kreativitu.

Docházím k závěru, že ego takto zneužívá Petrovu kreativitu, tím jí vysává a potom se pase na emocích, které ego samozřejmě dále posilňují a udržují.

Nezapomeňme ale na Pavla. Toho, co za nic nemůže. Ten má svůj podíl zodpovědnosti na reakci a těžbě ze situace. Buďto může v roli mučedníka zlobu vstřebat, nebo ji může ofenzivně odrazit svojí vlastní zlobou. V obou případech Pavel následuje pokyny ega, které tímto bobtná a roste.

Možná je to to, co Petr s Pavlem chtějí zažívat ve svém životě. Možná ale ne a chtějí z toho ven. Jak?

Optimální řešení situace a její prevenci ze strany Petra i Pavla nechám na čtenáři a jako podnět pro případnou diskuzi v komentářích.

Žádné komentáře: